Blærerod

af Ida Bomholt Dyrholm Jacobsen, biolog.

Blæreroden kan være ganske svær at få øje på, når den ligger i vandoverfladen | Foto: Nikolaj H. Correll

Blæreroden kan være ganske svær at få øje på, når den ligger i vandoverfladen | Foto: Nikolaj H. Correll

Vidste du, at der er kødædende planter på Amager Fælled? Nej, det skulle man måske ikke tro, men den er god nok. Blærerod, en af Danmarks tre vilde kødædende planter, findes på Amager Fælled og oveni købet også i vores fold. Der findes fire arter af blærerod i Danmark og det er den forholdsvis sjældne slank blærerod (Utricularia australis) som findes på Amager Fælled.

Mest synlig er den kødædende plante når den blomstrer | Foto: Nikolaj H. Correll

Mest synlig er den kødædende plante når den blomstrer | Foto: Nikolaj H. Correll

Blærerod spiser små vanddyr ved hjælp af små blærer, der er ca. 3 mm i diameter og sidder på plantens tynde blade. Blærerne har et lille låg, og omkring låget sidder der nogle små hår. Der er undertryk i blærerne, og når hårene omkring låget bliver rørt, åbner låget sig og suger vand og forhåbentlig byttedyret indenfor, hvor det bliver opløst af fordøjelsesvæsker, der også findes i blærene.

Planten er ret nem at overse, for den er ikke særligt stor, og det meste af tiden ligger den bare og flyder rundt under vandoverfladen. Det er først, når den skal til at blomstre, at den skyder en ca. 20 lang stængel med fine gule blomster op over vandoverfladen. Det er dog ikke hvert år den sætter blomster, men i år gør den det i lige netop vores fold.

Du kan se dem helt nede i det sydligste moseområde, hvor de står og blomstrer ude i det sjappede dele.

De andre kødædende planter du kan finde vildt i Danmark er vibefedt og soldug, men de findes desværre ikke i vores fold.

I youtube-videoen herunder, kan man se i slowmotion, hvordan blæreroden fanger sit bytte:

Har du set et underligt dyr ude på Amager Fælled? Vil du gerne vide mere om den der pæne plante, du har kigget nærmere på? Så tag et billede, og send det til info@kkgl.dk, så bliver det måske næste uges NATURligvis! Husk, du også kan finde os på Facebook og Instagram, #kkgldk.

Permanent link til denne artikel: http://kkgl.dk/2016/08/blaererod/