Sjælden orkidé blomstrede midt i Nordfolden

Orkidéen Ridder-gøgeurt vokser ikke i Danmark. Eller det var i hvert fald tilfældet indtil i sidste uge, hvor et af vores medlemmer fandt den i fuld blomst midt i Nordfolden på Amager Fælled.

Den sjældne orkidé var ellers sidst set i Danmark i 1989, men nu er den tilbage på Amager Fælled og endda i Nordfolden, hvor et enkelt eksemplar står tæt på en af flisstierne nord for kanalen. Orkidéen er det eneste kendte individ i Danmark, og vi er derfor meget glade for, at den står netop i vores fold.

Orkidéens nærmeste naturlige udbredelsesområde er i det østlige Skåne, så man regner med, at et frø er kommet flyvende derovre fra og er landet her i vores fold. Orkidéer har ekstremt små frø, der let kan flyve langt, og det er derfor set før, at de er dukket op på steder langt fra nærmeste bestand.

Vi har i samarbejde med kommunen opsat et skilt og et tjørnehegn rundt om orkidéen, så den skulle være beskyttet mod, at vores kvier eller uvidende mennesker skulle komme til at træde på den. Desværre havde vi ikke taget højde for den største skurk over dem alle, haveejernes fjerne nummer 1: Dræbersneglen.

I mandags blev ridder-gøgeurten fundet med hovedet hængende nedad og det skabte frygt for, at nogen var kommet til træde på den. En nærmere inspektion af plante afslørede en lille ovalt hul i stænglen. Da stænglen er hul, har hullet gjort, at planten har mistet balancen og er væltet til siden. Den slags huller er set før på andre orkidéer og er et velkendt visitkort fra dræbersnegle. Hvorfor den gør sådan vides ikke, men det gør ikke sneglen mindre upopulær.

Ridder-gøgeurten er ikke død af den grund, den får nok bare svært ved at sætte frø i år. Vi krydser derfor fingre for, at den også vil blomstre igen næste år.

I mellemtiden kan man kigge forbi den slagne ridder og nyde resterne af den flotte og sjældne blomst.

Vi håber meget, at vores medlemmer vil nyde dette unikke stykke natur og sammen hjælpe os med at passe godt på det.

Se indslag fra TV2-lorry om fundet her

Du kan læse mere på TV2-Lorry hjemmeside.

Permanent link til denne artikel: http://kkgl.dk/2016/06/sjaelden-orkide-blomstrede-midt-i-nordfolden/