Følfod

af Nikolaj H. Correll, biolog. 

Følfod er en rigtig forårsbebuder. Den begynder at blomstre allerede i starten af marts og fortsætter til slutningen af april.

Og så er den lidt af en Rasmus-modsat. Til forskel fra de fleste andre planter så starter den nemlig med at blomstre, og først senere på sommeren kommer dens blade op af jorden. På den måde kan den samle energi hele sommeren, og i efteråret danner den knopper, så den er klar til at blomstre, når de første forårssolstråler rammer den bare jord.

Følfod er det, man kalder en ruderatplante. Det betyder, at den oftest vokser på steder, hvor der har været rodet i jorden. Den ses derfor ofte på jordvolde og skrænter, men man kan også finde den i vores fold. Der vokser den, hvor der har været ryddet buske sidste år.

Følfod har fået sit navn efter udseendet på dens blade, som med lidt god vilje, ligner omridset af en hestehov. Da dette navn dog allerede var optaget af en anden plante, hvis blade er lidt større, men også ligner en hestehov, ja så kunne den jo passende hedde følfod.

Har du set et underligt dyr ude på Amager Fælled? Vil du gerne vide mere om den der pæne plante, du har kigget nærmere på? Så tag et billede, og send det til info@kkgl.dk, så bliver det måske næste uges NATURligvis! Husk, du også kan finde os på Facebook og Instagram, #kkgldk.

Permanent link til denne artikel: http://kkgl.dk/2016/04/foelfod/