Trævlekrone

Trævlekrone tilhører nellikefamilien og er en af vores smukkeste engplanter (næstefter alle orkidéerne, selvfølgelig). Den var indtil 1950’erne en meget almindelig plante i de fugtige enge, men i takt med, at landbruget har drænet, dyrket, sprøjtet eller gødet størstedelen af vores vådområder her i landet, er den blevet en sjælden plante.

Det danske navn er meget sigende, da kronbladene er dybt og ujævnt kløvede, og dette gør, at kronen fremstår optrævlet.

Den bærer det videnskabelige navn Lychnis flos-cuculi, hvor slægtsnavnet Lychnis er afledt af det græske ord lykhnos, der betyder lygte. Dette hentyder til kronens lysende farve. Artsnavnet flos-cuculi betyder gøgens blomst og menes at hentyde til, at der ofte findes “gøgespyt” på stænglerne af Trævlekrone. Gøgespyt er de små hvide skumklatter man af og til kan finde på planter. Det er dog ikke gøgen, der ansvarlig for disse, men derimod en lille skumcikade, der danner disse skumklatter, hvor dens larver holder til.

Trævlekronen blomstrer fra midten af juni til slutningen af juli, så hvis man er heldig kan man stadig se et par enkelte blomstrende eksemplarer ude på arealet.

af Nikolaj H. Correll, Biolog

Permanent link til denne artikel: http://kkgl.dk/2015/07/traevlekrone/