Ægbladet fliglæbe

af Nikolaj H. Correll, biolog. 

Ridder-gøgeurten er ikke den eneste orkidé i nordfolden. Den lille uanseelige orkidé ved navn ægbladet fliglæbe er også fundet – og endda i tusindvis.

I modsætning til mange andre orkidéer har den ikke store farverige blomster, men lever en anonym tilværelse med sine små grønne blomster. Det gør den dog ikke mindre smuk at se på, men det kan anbefales at gå ned på knæ eller lægge sig på maven for at komme helt tæt på de små blomster, så man kan se, hvor fine de er.

Ægbladet fliglæbe er en skov-orkidé, der bl.a. lever i naturlige lysåbne græsningsskove, hvor træerne får lov til at vælte, når de bliver gamle. Derfor har den det også rigtig godt i vores fold, da det minder om en gammel lysåben skov med skiftevis skygge og sol.

Hvor i nordfolden kan man så finde den? Ja, det er faktisk lidt spøjst, fordi vilde okidéer typisk vokser i stabile miljøer med høj naturkvalitet, men i dette tilfælde vokser den stort set kun der, hvor kommunen sidste år ryddede sildig gyldenris. Det har skabt lidt lys til jordbunden, og det har den lille orkidé udnyttet og blomstrer nu i tusindtal. Nogen steder i større klumper med flere hundrede individer og andre steder mere spredt i det meste af folden, hvor der er blevet slået gyldenris sidste år. Hvis man følger den nyanlagte flissti midt på arealet, så kommer man lige forbi en af de store bestande med mange hundrede blomstrende individer.

Har du set et underligt dyr ude på Amager Fælled? Vil du gerne vide mere om den der pæne plante, du har kigget nærmere på? Så tag et billede, og send det til info@kkgl.dk, så bliver det måske næste uges NATURligvis! Husk, du også kan finde os på Facebook og Instagram, #kkgldk.

Permanent link til denne artikel: https://kkgl.dk/2016/06/aegbladet-fliglaebe/