Humlebi

af Mads Sorento, Landskabsarkitekt MDL


“Humlebien kan ikke flyve – den ved det bare ikke selv”

Denne skrøne hører man ofte, men selvom humlebiens vinger er små i forhold til kroppen, kan den sagtens flyve – og tilmed bære næsten sin egen vægt i pollen og nektar. Vingerne slår med ca. 200 slag i sekundet i en ottetalskurve, der får vingerne til at virke som små propeller. For at bien skal kunne flyve på denne måde, skal dens muskler opnå en temperatur på mindst 30 °C, og dette gør humlebien ved at vibrere med vingerne. Denne opvarmning foretages både, når hiumlebien skal lægge an til start efter en pause, og mens den besøger blomster. Vibrationerne producerer en høj, brummende lyd, og det er derfor, bien i folkemunde kaldes brumbasse.

Humlebier er generelt så skikkelige, at mange tror, de ikke kan stikke. Det er nu ikke rigtigt, de har en brod og kan stikke. De skal dog generes kraftigt, før de prøver på det, og selv i sådan en situation vil de typisk vælge at bide.

Som mange andre insektarter, er humlebien en meget vigtig bestøver af mange frugttræer og frøafgrøder, så der er al mulig grund til at behandle dem godt. En overnatningskasse til humlebier kan laves ved at proppe mos og dun løst ind i en gammel mejsekasse. Denne hænges i læ et solrigt sted, og hvis ikke fuglene kommer først, flytter der måske en stribet fætter ind.

Har du set et underligt dyr ude på Amager Fælled? Vil du gerne vide mere om den der pæne plante, du har kigget nærmere på? Så tag et billede, og send det til info@kkgl.dk, så bliver det måske næste uges NATURligvis! Husk, du også kan finde os på Facebook og Instagram, # kkgldk.

Permanent link til denne artikel: https://kkgl.dk/2015/08/humlebi/